WEBSITE FOR SALE - DE VANZARE - 0787.659.399 - contact@decraciun.ro
De Craciun- Cine este Mos Craciun? - De Craciun

Craciunul

Craciunul nu a fost intotdeauna asa cum il vedem acum. De altfel, el a devenit sarbatoare legala abia in secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi si nici Mos Craciun dintotdeauna. Si nici macar colinde... Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis... Mai mult...

Cine este Mos Craciun?

noiembrie 9, 2007 | Category:Despre Mos Craciun | Autor: admin

Americanii il numesc Santa Claus, iar francezii – Pere Noel. In Japonia i se zice Santa Oji-San, iar in China vecina – Sheng Dan Lao Ren. Europenii au dat si ei nume diferite celebrului personaj: olandezii ii spun Sinterklaas, finlandezii – Joulupukki, iar polonezii – Svaty Mikalas.
Cine este Mos Craciun? De unde vine el? Cum a ajuns celebru?
Pentru copiii din România, Mos Craciun vine din Nordul îndepartat pentru a aduce daruri celor care au fost cuminti. Daruri, care, îndeobste, se pun sub pomul de Craciun.

Figura lui Mos Craciun (Santa Claus) este cladita pe Sfântul Nicolae (270 – 310AD), patronul copiilor. La 30 de ani, acesta a devenit Episcop de Myra, un oras-port la Marea Mediterana, care acum este parte din Turcia moderna.

Sfântul Nicolae se tragea dintr-o familie bogata si a devenit binecunoscut pentru ajutoarele pe care le împartea celor nevoiasi. Putea fi deseori vazut, îmbracat în rosu si alb, roba de episcop, calare pe un magar si înmânând daruri copiilor.

În Evul Mediu, multe biserici au fost ridicate în onoarea Sfântului Nicolae. În secolul XI, ramasitele sale au fost depuse într-o biserica din orasul italian Bari. Se spune ca primii cruciati au vizitat orasul si au dus cu ei acasa povestiri despre Nicolae. Aniversarea mortii sale, pe 6 decembrie, a devenit o zi în care se fac daruri.

În timpul Reformatiei Protestante din secolul XVI, Martin Luther a încercat sa opreasca venerarea sfintilor, iar sarbatoarea Sfântului Nicolae a fost abolita în unele tari europene.

Cel ce oferea daruri a luat alte nume: în Germania, a devenit Der Weinachtsmann („Craciunul”), Père Noël în Franta, Santa Claus în Marea Britanie si în colonii.

Danezii ca si românii sau francezii au pastrat pâna azi obiceiul Zilei de Sfântul Nicolae, 6 Decembrie. Copiii danezi îi spun Sfântului Nicolae – Sinter Klaas. Danezii, condusi de Peter Stuyvesant, au fondat New York-ul – numit initial New Amsterdam.

Cu ei au adus si sarbatorirea lui Sinterklaas – Santa Claus în pronuntie americana. Si uite asa s-a nascut numele mosului folosit astazi de toata lumea anglo-saxona.

Prin 1773 „St.A.Claus” a fost mentionat în presa americana. În 1809, Washington Irving (autorul „Povestirilor din caverna adormita”) a scris despre Sinterklaas în „O istorie a New York-ului”.

Irving l-a descris pe Sinterklaas ca un omulet rotunjor într-un costum danez tipic, cu bufanti pe genunchi si o palarie cu boruri mari, care iesea pe un cal în seara de Sfântul Nicolae.

În 1822, Clement Clark Moore, poet si profesor de teologie, a publicat un poem „Vizita Sf.Nicolae” (cunoscuta si ca „Noaptea dinainte de Craciun”).

Craciunul lui Moore este un batrân spiridus vesel care zboara într-o sanie în miniatura cu opt reni minusculi. Moore chiar a pus renilor numele care circula si astazi, si metoda prin care Santa intra în case pe cos…

Cea ma importanta contributie la imaginea lui Mos Craciun cel de azi a avut-o Thomas Nast. Ilustratorul a publicat în revista saptamânala Harper timp de 20 de ani începând cu 1860 o serie de desene si versuri în care îl descrie pe Mos Craciun.

Nast este cel ce îl îmbraca pe Mos într-o tunica rosie îmblanita peste care este încins cu o centura lata din piele. Thomas Nast a contribuit nu numai la imaginea lui Mos Craciun ci, prin detaliile din versurile sale, si la legenda lui.
Astfel Nast povesteste cum acasa la Mos Craciun, la Polul Nord exista un atelier unde sunt facute jucarii si tot Nast povesteste cum Mosul are o lista cu copiii cuminti si una cu cei rai. La toate acestea, în 1886 scriitorul american George P. Webster a adaugat – fabrica de jucarii a lui Mos Craciun si casa sa, în timpul lungilor luni de vara, sunt ascunse în gheata si zapada de la Polul Nord.

Dar Santa Claus – Mos Craciun asa cum îl stim noi astazi s-a nascut abia în 1931. El este creatia lui Haddon Sundblom care l-a închipuit ca pe un omulet rotofei, cu o fata joviala si o barba mare.

Aceasta imagine a fost prezentata de artistul Haddon Sundblom în reclamele pentru Compania Coca-Cola (client al agentiei de publicitate a lui Sundblom din 1924 pâna la moartea lui, în 1976).

În timp, la mitul lui Mos Craciun s-au adaugat multe alte amanunte: vorbeste fluent mai mult de 2700 de limbi, cu peste 7000 de dialecte, inclusiv limbajul secret al spiridusilor; casa lui Mos Craciun s-a mutat de la Polul Nord (unde nu exista reni) în Laponia, Finlanda (unde sunt o multime).

În 1927, marele secret al adresei lui Santa a fost divulgat de Markus Rautio („Uncle Markus”) care era gazda popularei emisiuni „Ora Copiilor” la un post public de radio finlandez. El a declarat ca Mos Craciun locuieste în Muntii Korvatunturi din Laponia


Niciun comentariu inca.

RSS feed pentru comentariile acestui articol. TrackBack URI


Scrie un mesaj - comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un mesaj - comentariu.