WEBSITE FOR SALE - DE VANZARE - 0787.659.399 - contact@decraciun.ro
De Craciun- Rudolph - cel mai celebru ren al Mosului - De Craciun

Craciunul

Craciunul nu a fost intotdeauna asa cum il vedem acum. De altfel, el a devenit sarbatoare legala abia in secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi si nici Mos Craciun dintotdeauna. Si nici macar colinde... Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis... Mai mult...

Rudolph – cel mai celebru ren al Mosului

noiembrie 9, 2007 | Category:Despre Mos Craciun | Autor: admin

Scriitorii scandinavi, cum ar fi Thile, Toplius sau Rydberg au combinat cele doua trasaturi oarecum contradictorii ale personajelor: ei ii prezentau pe spiridusi cumva rautaciosi, dar buni prieteni si ajutoare de nadejde ale lui Mos Craciun. Unii spun ca sint 13 spiridusi, altii sint convinsi ca este vorba de noua, altii sase. Ei sint, oricum, copiii lui Gryla si Leppaludi.

Dar unde locuiesc? Ei bine, intr-o vreme se credea ca Mos Craciun si spiridusii sai se simt foarte bine in casa lor de la Polul Nord.
In 1822, poetul american Clement Clark a publicat lucrarea „A Visit From St. Nicholas” (cunoscuta si ca „The Night Before Christmas”) in care el l-a descris pe Mos Craciun ca pe un spiridus batrin si blind, care zboara in jurul lumii intr-o sanie trasa de opt reni.
In 1885, Thomas Nast a desenat doi copii privind la o harta a lumii si urmarind calatoria Mosului de la Polul Nord in Statele Unite, deci se presupunea ca acolo, in indepartatul nord, locuieste batrinul cel bun.
Dar in 1925 s-a descoperit ca nu exista reni la Polul Nord, asa ca toti ochii s-au intors spre Finlanda, unde exista multe astfel de animale.
In 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul national de radio finlandez a declarat ca Mosul locuieste pe un munte in Laponia. Astazi pare aproape sigur, insa, ca Mos Craciun si cei 11 spiridusi ai lui stau bine ascunsi undeva pe muntele Korvatunturi in Laponia, Finlanda, in apropiere de granita cu Rusia. Pepper Minstix, unul dintre spiridusi, este paznicul de credinta al locului exact al satului lui Mos Craciun.
Cum reuseste acesta sa se miste atit de repede, intr-o noapte, din Laponia pina in casele tuturor copiilor din lume? Cu foarte multa vreme in urma, Mos Craciun si spiridusii sai au descoperit formula speciala, secreta, a prafului magic pentru reni, care ii face sa zboare. Acest praf magic este imprastiat peste fiecare ren cu putin timp inainte de a pleca din Laponia, in ajunul Craciunului. Este suficient pentru a-i face sa zboare intreaga noapte in jurul lumii. Zborul este, de altfel, foarte rapid: aproape de viteza luminii de Craciun. Rudolph este cel mai celebru ren. El este conducatorul celorlalti opt, ale caror nume sint Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Vixen. Cind Rudolph era pui, nasul sau a fost atins de Magia Craciunului si de atunci este stralucitor si rosu. Despre Rudolph s-a scris prima data in 1939. Parintele sau este Robert May


  1. draga mosule eu vreau cainele biscuit sau un leptop

    Comment by maria — 12/11/2009 @ 17:46

RSS feed pentru comentariile acestui articol. TrackBack URI


Scrie un mesaj - comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un mesaj - comentariu.