WEBSITE FOR SALE - DE VANZARE - 0787.659.399 - contact@decraciun.ro
De Craciun- Santa Claus - nascut în 1862? - De Craciun

Craciunul

Craciunul nu a fost intotdeauna asa cum il vedem acum. De altfel, el a devenit sarbatoare legala abia in secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi si nici Mos Craciun dintotdeauna. Si nici macar colinde... Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis... Mai mult...

Santa Claus – nascut în 1862?

noiembrie 9, 2007 | Category:Despre Mos Craciun | Autor: admin

Numele lui Thomas Nast figureaza rar prin enciclopedii, desi acest desenator american de origine germana este creatorul unui mit al copilariei si al celui mai popular personaj din lume. La fel ca-n alte productii folclorice, chipul lui Mos Craciun si-a început o viata proprie, fara de moarte, iar inventatorul a fost, pe nedrept, uitat. În mod concret, popoarele de pretutindeni nu mai stiu cine este „tatal” lui Mos Craciun (Santa Claus). Foarte putini au aflat unde anume s-a nascut mosneagul jovial si generos, fara de care sarbatoarea crestina de la 25 decembrie e de neconceput. Toti cred ca dumnealui vine din negura veacurilor…

Cu toate acestea, Santa Claus are un autentic act de nastere, datat decembrie 1862 si un parinte care poarta un nume: Thomas Nast.
Nascocitorul lui Mos Craciun s-a nascut la 1840, în orasul german Landau. La numai sase anisori, a parasit cu familia Europa si a debarcat în America, la New York, unde parintii visau sa duca o viata îmbelsugata ca si ceilalti imigranti. Înzestrat cu har de desenator, Thomas e angajat, la 20 de ani, ca ilustrator al | revistei Harper’s Weekly, cel mai mare magazin ilustrat din acea vreme. Izbucnind Razboiul de Secesiune, e trimis pe front pentru a desena tablouri de lupta, dar si reprezentari alegorice, care sa sustina cauza nordistilor. Având imaginatie si umor, tânarul ilustrator publica desene reusite, sub titlul „De ce ne batem”, imaginile sale având mai mare succes decât reportajele propagandistice.

În serialul de desene se numara si cel intitulat Ajun de Craciun. Este un diptic, prima imagine prezentând o mama tânara care se roaga, în timp ce copilasii ei dorm în patut. A doua imagine îl reprezinta pe sotul ei barbos si gânditor, îmbracat în uniforma armatei nordiste, cu ochii pe fotografia care-i înfatiseaza familia. Acest desen a fost adoptat imediat ca simbol al Razboiului de Secesiune.

Aceasta imagine este însotita cu alta, care ne intereseaza pe noi: Santa Claus în tabara, în care apare pentru prima oara în lume chipul lui Mos Craciun sub forma în care-l cunoastem si astazi: un batrânel durduliu si bonom, drapat cu Steagul american, împartind daruri soldatilor din tabara nordista.

Tânarul Thomas Nast l-a nascocit în 1862, pe -Santa Claus, mosneagul simpatic cu obrajii roz si barba alba, îmbracat în costum rosu, brodat cu blanita alba. Cu cele doua ilustratii, Craciunul a devenit o sarbatoare în Statele Unite, iar Santa Claus o divinitate locala, simbol al belsugului si fericirii traditionale de familie.

Personajul imaginat de Nast e originar din Renania germana, despre care „ tânarul desenator pastra o vaga amintire a primei copilarii. E vorba de povestea despre un mosulet, Pelze Nicol, care oferea bomboane copiilor cuminti, precum si bucati de carbune celor obraznici: Doar ca batrânelul din Renania natala era sobru si mai putin înclinat spre glume. Mosul lui Thomas Nast e oarecum diferit de acel Sfânt Nicolae european, numit de germani Nikolaus {Santa Claus este o prescurtare a acestui nume). Noul personaj e un grasun simpatic si bun, fara a-i speria pe copii ca Nikolaus.

Cele doua desene de Craciun au avut un succes nemaipomenit, încât în anii urmatori desenatorul l-a înfatisat pe Santa Claus în diferite scene, reproduse apoi de miliarde de ori, pâna în zilele noastre. Îl vedem pe mos cum împodobeste pomul, pregateste jucariile, priveste în registru, coase hainele cu zâmbetul pe buze si cu sclipire simpatica în ochi. Mosul cel bun umbla pe acoperisuri, coboara prin hornuri sau zboara purtat de sania trasa de renii adusi din Nordul îndepartat.
Apoi, au început serialele de filme despre Mos Craciun, care au facut înconjurul lumii


Niciun comentariu inca.

RSS feed pentru comentariile acestui articol. TrackBack URI


Scrie un mesaj - comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un mesaj - comentariu.