WEBSITE FOR SALE - DE VANZARE - 0787.659.399 - contact@decraciun.ro
De Craciun- Weinachtsmann = Sinterkloos = Santa Claus - De Craciun

Craciunul

Craciunul nu a fost intotdeauna asa cum il vedem acum. De altfel, el a devenit sarbatoare legala abia in secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi si nici Mos Craciun dintotdeauna. Si nici macar colinde... Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis... Mai mult...

Weinachtsmann = Sinterkloos = Santa Claus

noiembrie 9, 2007 | Category:Despre Mos Craciun | Autor: admin

Putini mai stiu ca, pâna la finele veacului al XlX-lea, Mos Craciun era un personaj care speria si ameninta copiii, cel de azi – un om bonom, vesel, cu haina rosie si ochi stralucitori – , fiind o împletire a legendelor aduse’în SUA de emigrantii europeni.

Artistii specialisti în crearea de reclama; cât si caricaturistii politici i-au adaugat atâtea trasaturi frumoase de caracter, încât el nu mai seamana nicidecum cu Sfantul Nicolae, cel sever, care adesea dadea pedepse copiilor neascultatori din Europa continentala sau cu figura bahica a „mosului”, care participa la ceremoniile din Anglia ce, invariabil, se încheiau cu chefuri.

Cândva, copiii din GERMANIA povesteau îngroziti despre vizita anuala a lui Weinachtsmann, care aducea nuiele de mesteacan pentru a-i pedepsi pe cei rai si daruri spre a-i rasplati pe cei buni. De altfel, într-un expresiv desen din Secolul trecut, aflat la un muzeu londonez, copiii, speriati, se ascund în spatele paintilor atunci când un ins cu pelerina si gluga, cu sac de jucarii în spate si o creanga de mesteacan tocmai intra pe usa casei.

În ANGLIA, de fiecare Craciun se publicau carti cu fantome. Totusi, Charles Dickens a scris o „Poveste de Craciun” a carei aparitie a avut un impact national în tranformarea în bine a cititorilor maturi.

În AUSTRIA, însotitorul preferat al lui Mos Craciun era Krampus, o bestie cu par bogat, ce semana cu Yeti, Omul Zapezilor de azi, cu coarne, limba rosie lunga si ochi înfricosatori.

În OLANDA, în ajunul Sfântului Nicolae, copiii înca îsi lasa la fereastra pantofi si ghetute spre a vedea daca Sinterkloos le va aduce jucarii ori nuiele de mesteacan.

În FRANTA, „mosul” lua înfatisarea lui Pere Fouettard, un calugar ce-i bate pe copiii neastâmparati.

Exista opinia ca factorul comercial a fost determinant în scnimbarea la fata a lui Mos Craciun, devenit vesel, binevoitor si generos. Un specialist sustine ca, în fond, Mos Craciun este o binecuvântare pentru industriasi si comercianti, ceea ce pare a fi perfect adevarat.
Numele de Santa Claus (dat în SUA lui Mos Craciun) provine din olandezul Sinterkloos – Sfântul Nicolae, patronul copiilor. Si azi, Sinterkloos poarta pelerina lunga, mitra de episcop si calareste pe cal.

În MAREA BRITANIE, aducatorul de daruri era personajul secular Old Christmas, un ins cu barba si pelerina lunga, creat acum trei secole de caricaturistii politici pentru a reprezenta spiritul Craciunului, dupa ce conducatorii puritani au vrut sa interzica sarbatorirea si chefurile specifice marcarii anuale a Craciunului. Old Christmas a reînviat în secolul trecut, când victorienii au reintrodus sarbatorirea Craciunului. El le aducea alimente si bauturi atât batrânilor, cât si tinerilor, fiind prezentat ca purtând un vas cu bautura, cu care toasta în ajunul Anului Nou si în a 12-a noapte, cea a Bobotezei.
Contributia decisiva la crearea lui Mos Craciun modern pare s-o aiba si John Tenniel, caricaturist de la revista satirica engleza „Punch”. El l-a imaginat pe Old Christmas tot ca un batrân, cu fata rotunda, obraji rosii, barba alba, lunga, mantie tivita cu blana si o cununa; de stejar pe cap.

În SUA, Mos Craciun (Santa Claus) a evoluat de la un personaj salbatic, venit din fundul padurii, îmbracat uneori în costum de vânator, la batrânul cu fata blânda, ce calatoreste cu o sanie trasa de reni. El ar fi aparut prima oara în 1823, într-un poem al lui Clark Moore. Mai târziu, un caricaturist de la o revista a imaginat un Santa Claus gras, cu favoriti lungi, albi si costum strâns, cu blana maro. Abia în acest secol, artistii au ales culoarea rosie pentru costumul lui Mos Craciun. În anii ’30 – ’40, un alt artist american a creat un Mos Craciun cu obrajii rosii si ochi jucausi, folosit în reclamele pentru Coca Cola. Iar nuielele amenintatoare de mesteacan au devenit o amintire…


Niciun comentariu inca.

RSS feed pentru comentariile acestui articol. TrackBack URI


Scrie un mesaj - comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un mesaj - comentariu.