WEBSITE FOR SALE - DE VANZARE - 0787.659.399 - contact@decraciun.ro
De Craciun- Craciunita - De Craciun

Craciunul

Craciunul nu a fost intotdeauna asa cum il vedem acum. De altfel, el a devenit sarbatoare legala abia in secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi si nici Mos Craciun dintotdeauna. Si nici macar colinde... Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis... Mai mult...

Craciunita

noiembrie 9, 2007 | Category:Traditii de sarbatori | Autor: admin

Craciunita (Euphorbia pulcherrmia) sau floarea noptii sfinte, descoperita de Dr. Joel R. Poinsette, ambasadorul Statelor Unite la Mexic, a devenit simbolul Craciunului in America de Nord si Sud. Este rosie, are frunzele in forma de stea, o gasim cu precadere in acesta perioada a anului in florarii si o numim sugestiv Floarea Craciunului. Fie ca o primim cadou sau o daruim, Steaua Craciunului sau Craciunita a devenit nelipsita din casele noastre in luna decembrie.

Pe numele ei adevarat Poinsetia, planta este originara din Mexic si o intalnim in mai multe specii. Numita stiintific Euphorbia Pulcherrima sau Poinsettia pulcherrima, planta creste sub forma de arbust ale carei frunze se coloreaza, in luna decembrie, in rosu, galben, roz sau crem si tin pana primavara, tarziu.

Desi este numita „floare”, inflorescenta Poinsetiei, este, de fapt, un „buchet” al frunzelor terminale (numite „bractee”), care sunt asezate sub forma de stea – de unde si numele de Steaua Craciunului. Adevaratele flori ale Poinsetiei sunt mici, ca niste bobite, colorate, si ele, in rosu si galben.

Poinsetia este o planta care iubeste lumina si dupa perioada de inflorire se linisteste 2 luni, este perioada in care toate frunzele isi schimba culoarea in verdele initial si uneori cad. Vara, Poinsettia necesita un loc luminos, dar fara soare direct si cu temperaturi de 18-20 grade Celsius. Poinsetia sau floarea noptii sfinte a fost decoperita in 1825 de Dr. Joel R. Poinsette, ambasadorul Statelor Unite in Mexic. Era, pe atunci, cultivata in regiunile mexicane montane si umede de catre azteci, care obisnuiau sa o foloseasca pentru combaterea febrei si obtinerea unor tincturi.

Mai tarziu, in secolul XVII, preotii franciscani foloseau florile de Poinsetia la diverse ceremonii religioase. Cultivarea si popularizarea Poinsetiei a inceput abia in anii 1960. A devenit in scurt timp nelipsita din decorurile de Craciun si simbolul Craciunului in America de Nord si Sud.

Legenda Craciunitei Povestea Craciunitei incepe in Mexic, unde locuiau doi frati, Maria si Pablo. Cei doi copii provenau dintr-o familie foarte saraca. In satul in care locuiau in fiecare an de Craciun avea loc festivalul traditional, la care se oferea cadouri. Craciunul era sarbatoarea preferata a micutilor, insa erau mult prea saraci sa isi permita daruri. Isi doreau insa foarte tare sa ii poata duce ceva in dar micului Isus, dar nu aveau nimic. In ajunul Craciunului, Maria si Pablo se pregateau sa merga la slujba din noaptea sfanta. In drumul lor spre biserica, copii au adunat cateva plante verzi, in semn de pretuire pentru micul Isus. Au fost luati in deradere de ceilalti copii, ca au venit fara nici un dar, insa Maria si Pablo au asezat plantele in jurul noului nascut. In mod miraculos plantele verzi s-au tranformat in plante cu frunzele in forma de stelute rosii, asa cum o intalnim si astazi. Indiferent ca o primim sau o facem cadou, indiferent daca mai credem sau nu in povesti, Craciunita exista si ar trebui sa existe in casa fiecaruia dintre noi. Si un mic secret, se spune ca aduce noroc celor care o daruiesc.


Niciun comentariu inca.

RSS feed pentru comentariile acestui articol. TrackBack URI


Scrie un mesaj - comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un mesaj - comentariu.