WEBSITE FOR SALE - DE VANZARE - 0787.659.399 - contact@decraciun.ro
De Craciun- Pomul de Craciun - De Craciun

Craciunul

Craciunul nu a fost intotdeauna asa cum il vedem acum. De altfel, el a devenit sarbatoare legala abia in secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi si nici Mos Craciun dintotdeauna. Si nici macar colinde... Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis... Mai mult...

Pomul de Craciun

noiembrie 9, 2007 | Category:Traditii de sarbatori | Autor: admin

Obiceiul pomului de Craciun, care are o foarte mare putere de întiparire în mintile copiilor, este un împrumut din lumea Europei apusene. Mai exact, acest obicei apartine lumii germane pagâne sau chiar ariane, de la care treptat, treptat a patruns în sânul popoarelor crestine.

Astfel în secolul al XV-lea îl gasim la Strassburg, unde se practica obiceiul împodobirii caselor cu bradulet, în Alsacia si Lorena, dar nu la Craciun, ci de Anul Nou. Din Alsacia patrunde în Franta la sfârsitul secolului al XIX-lea, ca si în Spania, Italia, Elvetia. Poate ca la origine este numai obiceiul popoarelor nordice de a împodobi casele la sarbatorile Cracinului, cu ramuri de brad si de vâsc, care cu timpul a devenit traditie, transformându-se în Pomul de Craciun.

Pe calea protestantismului si a catolicismului a patruns si în Orient.
În unele parti ale Rusiei se obisnuia ca ajunul Cracinului sa fie serbat în mijlocul unei paduri de brazi, unde – cel mai frumos dintre ei – era împodobit. Ornamentarea se facea cu lumânari aprinse si era încarcat cu daruri: fructe, flori, panerase sau cutii cu bomboane, jucarii, dantele, etc.

La noi gasim acest obicei al împodobirii unui pom sau a unei ramuri verzi numai la nunta (bradul de nunta) sau la moartea unui flacau sau a unei fete mari.
Ca datina de Craciun, se pare ca pâna la sfârsitul secolului XIX se întâlnea numai în casele nemtilor ce locuiau în orase. Dupa primul razboi mondial însa acest obicei s-a raspândit pe tot teritoriul tarii. În zilele noastre este cel mai îndragit obicei practicat la oras la fel ca si la sat.

(Dupa Pantelimon Milosescu: Datini stramosesti)


Niciun comentariu inca.

RSS feed pentru comentariile acestui articol. TrackBack URI


Scrie un mesaj - comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un mesaj - comentariu.