WEBSITE FOR SALE - DE VANZARE - 0787.659.399 - contact@decraciun.ro
De Craciun- Vicleimul - De Craciun

Craciunul

Craciunul nu a fost intotdeauna asa cum il vedem acum. De altfel, el a devenit sarbatoare legala abia in secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi si nici Mos Craciun dintotdeauna. Si nici macar colinde... Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis... Mai mult...

Vicleimul

noiembrie 9, 2007 | Category:Traditii de sarbatori | Autor: admin

Jucat de la Craciun pana la Boboteaza, Vicleimul este o forma de teatru popular care infatiseaza nasterea lui Iisus. Inspirat din literatura bisericeasca creata in marginea textelor bilblice ,Vicleimul pastreaza urme din colindatul cu masti.
Spectacolul este adesea precedat de o disputa intre anul vechi si anul nou, iar epilogul sau ia forma unei urari.

Irodul si Vicleimu

In vremea celui de-al doilea razboi mondial se mai juca inca, in zilele Craciunului, pe intreg teritoriul romanesc Vitleemul ,piesa de teatru popular. Irodul este numit dupa loc : Steaua, Craii, Viflaimul sau Vicleimul.Irodul reprezenta, adesea dupa scenarii si costume influentate de realitatile autohtone, istoria nasterii lui Iisus.Personajele sale erau Imparatul (Irod), Pruncul, Regii Magi sau Craii dar si Ciobanul.
In vremea lui Kogalniceanu, piesa era jucata in orase, la “case mari” de catre cantaretii de la biserica. Insa si “irodarii” tarani ajungeau, in primele decenii ale secolului nostru, pana in marile orase fiind primiti cu bucurie de toata lumea. Astazi aria de raspandire a Irodului s-a restrans.
Raspandit mai ales in Oltenia, Vicleimul adauga Irodului un teatru de papusi.Scena lui este inlocuita cu o lada in interiorul careia se afla decorul si evolueaza marionetele, manuite din afara.
De obicei Vicleiul cuprinde doua parti: in prima este jucat Irodul de personaje umane, in a doua papusile interpreteaza o sceneta cu continut profan.
Astazi vremea Vicleimului(Vicleiului) ca si a Irodului a apus.

La Vifleem, colo-n jos
(colind din regiunea Suceava)

La Vifleem, colo-n jos
Cerul arde luminos
Preacurata
Naste astazi pe Hristos.
Naste-n ieslea boilor
Pe-mparatul tuturor
Preacurata
Sta si plange-ncetisor.
N-are scutec de-nfasat
Nici hainute de-mbracat
Preacurata
Pentru pruncul de-mparat.
 

Nu mai plange Maica mea,
Nu mai plange Maica mea,
Scutecele noi ti-om da
Preacurata, Pruncul Sfant de-i infasa


Niciun comentariu inca.

RSS feed pentru comentariile acestui articol. TrackBack URI


Scrie un mesaj - comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un mesaj - comentariu.